Пропускане към основното съдържание

Днес празнува... Христиана Стойчева

©️Martin Simeonov/Bleeding Martian Photography (бел.ред)

На най-светлия християнски празник – Рождество Христово – имен ден празнува един от талантите на регион Хасково. Тя е пример за това, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва на първо място – да го желаеш истински, и на второ – да положиш изключителни усилия то да стане реалност.

Христиана Стойчева е родена в Димитровград. Завършва с отличие Езиковата гимназия в града с профил Английски и немски език и информационни технологии“. Още от основното училище проявява засилен интерес към математиката, но в гимназията тя открива своята област на развитие – физиката. Ако за много хора на нейната възраст тази наука е изключително трудно предизвикателство, закодирано в безброй формули и сметки, за Хриси тя е удоволствие. 

Ето защо Христиана става част от клуб Млад физик“, организиран от преподавателя в гимназията г-жа Стефка Иванова, който цели да предаде физичната магия у децата в най-ранна възраст. Клубът представя различни опити и физични демонстрации в детски градини и училища на територията на Димитровград, открити уроци, презентации и други инициативи.

Именно изградените у Христиана умения за работа с деца посредством този клуб, я тласкат към педагогиката, но в крайна сметка, тя остава вярна на любовта си към Нютоновата наука и днес живее и учи в гр. София, където е студент втора година във Физическия факултет на СУ Св. Климент Охридски“ със специалност Медицинска физика“.

През 2019 г. Христиана заема престижното второ място в област Хасково на Националната олимпиада по физика, което я нарежда до най-добрите в региона по предмета, а също така е една от малкото в областта, избрали за свой втори държавен зрелостен изпит „Физика“, който изпит взема с отлична оценка. Заедно с клуб Млад физик“ се представя достойно на различни състезания и конференции в сферата на природните науки от регионален и национален характер, сред които Националната конференция в Софийския университет, посветена на годишнината от рождението на Нютон, Националното състезание по природни науки в гр. Кюстендил, Областният форум на извънкласните дейности за регион Хасково, провел се в пограничното градче Ивайловград.

Освен с физика, Христиана се занимава активно и с народни танци, и смело ще кажем, че цени и пази българския фолклор. Танцува към групата на НЧ Нов път-2011“ в димитровградското село Добрич, а по време на гимназиалното обучение – и в танцовия клуб на гимназията – „Богоровци“.  Клубът е организатор на регионално пролетно надиграване за танцови групи от цяла Хасковска област. Като част от двата клуба, Хриси се е представяла на различни регионални и национални фолклорни фестивали, а по проект за трансгранично сътрудничество е имала щастието да представи българските народни танци и в съседна Турция.

Честитим имения ден на Христиана, като ѝ желаем  здраве,  много щастие и успехи по пътя на науката, чиито закони са неписани, но са здравият фундамент, върху който се гради целият живот. И нека любовта към българското у нея никога да не угасва. 

Светла и усмихната Коледа от целия екип на „Родопски глас“!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Таня Кашева: „Клетва“ на Антон Атанасов трябва да служи за пример на народните избраници!

Преди време в Интернет в идях обява, че на 15.06.2021 г . Антон Атанасов ще си бъде в Хасково и който има желание, може да си закупи екземпляр от новата му книга „Вяра до кръв“ ( 2020 ). Не го познавах лично, но му писах под обявата, че искам да си закупя книгата. Изненадата ми беше голяма, когато пред мен застана едно деветнадесетгодишно момче. Почти дете. Усмихнато и слънчево! Подари ми своите две книги и ми каза, че нас ни свързва село Тънково. Това е родното ми село. Оказа се, че и двамата сме от най-красивото село на света. А това е прекрасно ! На книгата си „ Мъка по България “ ( 2018 ) Антон Атанасов написа за мен: „ На Таня Кашева! С уважение и признателност към творческия ѝ труд ! Хасково , 15.06.2021 г.“ Прибрах се вкъщи и се загледах в заглавията на книгите – „ Мъка по България “ и „ Вяра до кръв “ . Много сериозни заглавия, като се има предвид, че техният автор е само на деветнадесет години. А когато е издал своята книга „ Мъка по България “, е бил на

А. Атанасов: С творчеството си Таня Кашева успява да ни убеди, че надежда винаги има!

Надежда винаги има!   Таня е добра поетеса и е един от малкото хора, за които с ръка на сърцето мога да кажа, че са крепители на позитивното ми мнение за света, в който живеем. Тя е лишена от завист и се е доказала като творец, който умее да признава успехите на другите и искрено се радва за тях. Макар че не я познавам от много отдавна, я чувствам близка, тъй като и двамата сме свързани с корена си, произлизащ от село Тънково, и се гордеем с него. Преди няколко години се срещнахме и си разменихме книги – тя ми подари две от общо трите си стихосбирки – „Рой светулки“ (1992) и „Сълза за вчера“ (2020). Те са различни по обем, но успяват да защитят причината, поради която са издадени. Според мен „Сълза за вчера“ е по-добрата, тъй като съдържа поуките, които Таня е научила от житейския и творческия си път през последните няколко десетилетия. Голяма част от темите в „Рой светулки“ присъстват и тук, но са развити и надградени. Придадени са им някои нови интерпретации, но и е запазена същн

На днешния ден... Умира Капитан Петко войвода

На днешния 7 февруари през 1900 г. от този свят си отива Капитан Петко войвода . Капитан Петко войвода е български хайдутин и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя, без значение на тяхната вяра и народност – християни, мюсюлмани, българи, гърци, турци. Роден е на 6/18/ декември 1844 г. в българското село Доганхисар, Беломорска Тракия. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май 1861 г. излиза като предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро момчетата ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейския чифликчия Мехмед Кеседжи бей. При село Бахшибей разбиват местната турска потеря. След още две успешни битки, четата им става легендарна. Привлечен от гърците за борба срещу Турция, през 1864 г. напуска Беломорието и пристига в Атина, след което заминава за Италия. В началото на 1866 се среща с