Пропускане към основното съдържание

Код/Поетично... Радослав Христов

В днешната ни рубрика Код/Поетично ще ви отведем в крайграничен Свиленград - градът на коприната, сладкото малеби и многото казина. Именно тук, в последния град на Европа, ви представяме поезията на един от активните младежи на област Хасково.
Радослав Христов е роден през 2000 г. в Свиленград. Завършва Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика"Христо Ботев" в родния си град, специалност"Селски туризъм с интензивно изучаване на английски език", като е отличник на випуска. Понастоящем е студент по право в Софийския университет"Св. Климент Охридски".
Ради e aмбициoзeн млaд чoвeĸ cъc cилнo изpaзeн aфинитeт ĸъм cпopтa и иcтopиятa. Ocвeн oтличнитe peзyлтaти в yчeбния пpoцec, тoй  пpoявявa paзнocтpaнни интepecи и yчacтвa в paзлични ĸoнĸypcи, cъcтeзaния и мepoпpиятия. Активен участник в културния живот на Свиленград. Представя се успешно на Областния кръг на Олимпиадата по история и цивилизация.  
Не са за подценяване и спортните успехи на свиленградчанина.  Πoд нeгoвo pъĸoвoдcтвo, ĸaтo ĸaпитaн нa yчилищния oтбop пo фyтбoл и вoлeйбoл, cтapшa възpacт, oтбopитe зaвoювaт пъpвo мяcтo в oбщинcĸaтa нaдпpeвapa нa yчeничecĸитe игpи. Радослав учacтвa и  в млaдeжĸи oбмeн пo пpoгpaмa "Epaзъм+".
Радослав като водещ на Националното състезание"Млад фермер" в Свиленград
Успешното му представяне в yчeничecĸия фopyм „Meнютo – гapaнция зa ycпeшeн пpaзниĸ” пък мy дава пpaвoтo дa пpoдължи oбyчeниeтo cи в Aгpapeн yнивepcитeт -  Πлoвдив. 
Младежът  ce cпpaвя oтличнo c opгaнизиpaнeтo нa yчилищни мepoпpиятия. Haй-знaчимoто сред тях e Haциoнaлнoтo cъcтeзaниe „Mлaд фepмep“, нa ĸoeтo неговата гимназия е  домакин. Радослав се включва и в различни кулинарни изложения в града на коприната, член е на младежката организация на Българския червен кръст.  
Ученик на годината на Община Свиленград за 2018-та година. 

Радослав с приза "Ученик на годината" 2018 на Община Свиленград
Като студент по право в СУ"Св. Климент Охридски" Ради продължава да се доказва с успехите си. С курсовата си работа, посветена на Нюрнбергския процес, той е сред отличените в състезанието по Обща теория на правото, организирано от Катедрата по теория и история на държавата и правото в Алма Матер.  Това му гарантира и отличната оценка по дисциплината"Обща теория на правото". По време на защитата на своя труд, Радослав разказва и лична история, говорейки за дядо си, който е участник във Втората световна война. Сред оценяващите експерти в академичната комисия са Деканът на Юридическия факултет в СУ"Св. Климент Охридски" - проф. д-р Даниел Вълчев, и проф. д-р Янаки Стоилов - юрист, професор по теория на държавата и правото, настоящ министър на правосъдието.
Поезията Ради споделя, че открива в девети клас. Казва още, че стиховете му рядко могат да бъдат видени в публичното пространство. Ние от "Родопски глас" имаме изключителната привилегия да ви запознаем с част от тях в днешното издание на рубриката #Код/Поетично.
Представяме ви част от неговото творчество:

Дядо

Две ръце, остарели, пълни с белези,

но все така силни.

Две ръце, вдъхващи сигурност.

Ръце, побиращи цялата любов.

Ръце, в които можеш да се отпуснеш.

Ръце, даващи ти смелост в живота да се впуснеш.

Ръце, на които цялата мъка можеш да изплачеш.

А той, дядо, все така усмихнат и щастлив

ми казваше: ,,чедо, не бъди страхлив”!

Посветено на моя дядо, д-р Стоян Петров, участник във Втората световна война и седемдесет години посветил живота си да лекува хората!

Празнота

Празнота, пуста празнота…
Стоиш вкъщи и си спомняш за онази голота
-
голота на две съблечени души,
копнеещи една за друга.
Души, даващи всичко в името на любовта.
Но вече няма я тази красива любов-
зарита е в прясно изровен ров.
Стоиш и не знаеш какво да правиш,
викаш си: “любов, защо се бавиш?”
Надяваш се, че отнякъде пак ще те огрее-
чакаш това слънчице отново да изгрее.
Въртиш се, чудиш къде времето си да изгубиш-
спокойно, не бързай - има време отново да се влюбиш.

ТЯ

Душа, чиста и бяла, като първия сняг.
Усмивка, лъчезарна и сияеща, като лятно слънце.
Сърце, жадно за обич и топлина.
Това бе тя
- непокорна и неукротима,
жена, която няма как да подмина.
Откъдето и да минеше тя
на всеки му бе ясно, че няма като нея друга на света.
Нея никой не можеше да я притежава,
а само на красотата й да се наслаждава.
И стихотворения и песни й посвещаваха-
тя всякак ги отблъскваше, но за нея не забравяха.
И така денят си минаваше, слънцето залязваше,
а нея никой не я впечатляваше.
Дали щеше да се намери някой, който сърцето й да спечели,
а тя - половинката в него да намери?
Никой не може да знае,
а само да гадае…

©снимки: в. "Старият мост" - Свиленград; Община Свиленград 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Таня Кашева: „Клетва“ на Антон Атанасов трябва да служи за пример на народните избраници!

Преди време в Интернет в идях обява, че на 15.06.2021 г . Антон Атанасов ще си бъде в Хасково и който има желание, може да си закупи екземпляр от новата му книга „Вяра до кръв“ ( 2020 ). Не го познавах лично, но му писах под обявата, че искам да си закупя книгата. Изненадата ми беше голяма, когато пред мен застана едно деветнадесетгодишно момче. Почти дете. Усмихнато и слънчево! Подари ми своите две книги и ми каза, че нас ни свързва село Тънково. Това е родното ми село. Оказа се, че и двамата сме от най-красивото село на света. А това е прекрасно ! На книгата си „ Мъка по България “ ( 2018 ) Антон Атанасов написа за мен: „ На Таня Кашева! С уважение и признателност към творческия ѝ труд ! Хасково , 15.06.2021 г.“ Прибрах се вкъщи и се загледах в заглавията на книгите – „ Мъка по България “ и „ Вяра до кръв “ . Много сериозни заглавия, като се има предвид, че техният автор е само на деветнадесет години. А когато е издал своята книга „ Мъка по България “, е бил на

А. Атанасов: С творчеството си Таня Кашева успява да ни убеди, че надежда винаги има!

Надежда винаги има!   Таня е добра поетеса и е един от малкото хора, за които с ръка на сърцето мога да кажа, че са крепители на позитивното ми мнение за света, в който живеем. Тя е лишена от завист и се е доказала като творец, който умее да признава успехите на другите и искрено се радва за тях. Макар че не я познавам от много отдавна, я чувствам близка, тъй като и двамата сме свързани с корена си, произлизащ от село Тънково, и се гордеем с него. Преди няколко години се срещнахме и си разменихме книги – тя ми подари две от общо трите си стихосбирки – „Рой светулки“ (1992) и „Сълза за вчера“ (2020). Те са различни по обем, но успяват да защитят причината, поради която са издадени. Според мен „Сълза за вчера“ е по-добрата, тъй като съдържа поуките, които Таня е научила от житейския и творческия си път през последните няколко десетилетия. Голяма част от темите в „Рой светулки“ присъстват и тук, но са развити и надградени. Придадени са им някои нови интерпретации, но и е запазена същн

На днешния ден... Умира Капитан Петко войвода

На днешния 7 февруари през 1900 г. от този свят си отива Капитан Петко войвода . Капитан Петко войвода е български хайдутин и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България. Защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя, без значение на тяхната вяра и народност – християни, мюсюлмани, българи, гърци, турци. Роден е на 6/18/ декември 1844 г. в българското село Доганхисар, Беломорска Тракия. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май 1861 г. излиза като предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро момчетата ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейския чифликчия Мехмед Кеседжи бей. При село Бахшибей разбиват местната турска потеря. След още две успешни битки, четата им става легендарна. Привлечен от гърците за борба срещу Турция, през 1864 г. напуска Беломорието и пристига в Атина, след което заминава за Италия. В началото на 1866 се среща с